Rekaboo

táskák, kiegészítők

Liza, a rókatündér

2015. március 15. 18:23 - Rekaboo

⇒filmajánló

A reklámfilmesként induló Ujj Mészáros Károly több kisfilmjével kivívta a szakma elismerését. A rövidfilmekben kipróbált stílusjegyek és motívumok visszaköszönnek a rendező első egész estés mozijában: van itt bőven adagolt fekete humor (mint a Gumiemberben), sok technikai effekt (akár a Palika leviszi a szemetet című munkában), van narrátor (A boldog szomszédság új korszaka) és kiemelt zenei téma (Alena utazása), kényszeres zabálás (A Ház) és szerelmespár (Álmatag férfiak titkos kalandjai).

A műfaj- és hatáskeverék ellenére Ujj Mészáros nem esik az elsőfilmesek gyakori hibájába, a nagyot akarás vágyától hajtva nem próbál meg mindent belegyömöszölni debütáló munkájába. A film nem zsúfolt, szerencsés arányérzékkel és némi öniróniával épít föl egy különös, a mai kapitalizmust a hatvanas-hetvenes évekbe visszaálmodó csudapesti-sutapesti világot.

A hazai szakma hamar piedesztálra emelte Ujj Mészáros Károly és csapatának munkáját, és ez egyáltalán nem indokolatlan: már igazán ránk fért egy ilyen könnyen szerethető, szórakoztató darab. A zsánerek ügyes keverése (romantikus vígjáték, thriller, melodráma), a remek szereposztás és jelmezek, a fülbemászó betétdalok, a múltidéző-mesés látványvilág, az ötletes operatőri munka és a professzionális speciális effektusok együtt érik el, hogy ez a film szerintem zseniális.

Hasonló mesés élmény volt a Grand Budapest Hotel is, de a rókatündér története még ütősebb.

Kétszer is láttam, másodjára is remek volt, mert volt alkalmam az apró részletek megfigyelésére is. Zseniálisan megválasztott kellékekkel és háttérrel támasztották alá a csudapesti történet hitelességét.

IMDb: 8,4 pont

A filmelőzetest ide kattintva nézheted meg.

Jó szívvel ajánlom mindenkinek!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rekaboo.blog.hu/api/trackback/id/tr387272723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása