Rekaboo

táskák, kiegészítők

Gördeszkázás

2017. március 17. 18:10 - Rekaboo

A legkreatívabb extrém sport.

skate.jpg

Az ötlet annyi volt, hogy kaliforniai fiatalok a szörfdeszka aljára kerekeket szereltek. Hullámlovaglásból gördeszkázás lett. Az, hogy egy deszkára állva száguldozzunk földön, vízen és a levegőben vagy havon, már a ’60-as években megfogant. Az egész a hullámlovaglásból ered: ahogy a srácok látták (és maguk is csinálták), amint a tengeren uralkodó hullámokat lovagolják, vagyis uralják, gondoltak egy nagyot, hónuk alá csapták a deszkát, hazamentek, és szereltek rá kerekeket. Ez volt az első gördeszka a világon. A hatvanas évekre már valódi üzletággá vált. Újabb és újabb deszkatípusok jelentek meg, és a fiatalok körében az első számú szabadidős tevékenységek közé nőtte ki magát. A 80-as években Amerika szinte minden nagyvárosában épültek gördeszkapályák, de mára Európa városaiban is a közparkok nélkülözhetetlen eleme lett.

Az első szabadtéri skateparkot 1976-ban építették fel Floridában. Ezt persze hamarosan több száz követte, egész Észak-Amerikában. A deszkázás pedig a vízszintesből elkezdett a függőleges felé kacsingatni, a szlalom és a freestyle kezdett veszíteni népszerűségéből.

skatepark.jpg

A deszkák kinézete is megváltozott, a korábban 15-17 centi széles deszkákat kezdték felváltani a 22-23 centisek. Ez a változtatás nagyban növelte a stabilitást.

Magyarországon 1985-ben jelent meg a sportág. A hőskor egyértelműen a Hősök teréhez köthető, ahol kialakult egy deszkás társaság. Az első hazai felfutás a ’90-es évek első felére tehető, a második körülbelül most kezdődik.

skate_2.jpg

Sokan inkább művészetnek tartják, mint extrém sportnak, hiszen a kreativitás óriási szerepet kap gördeszkázás közben. Mindenki a saját, egyedi stílusát, trükkjeit, viszi bele a sportba.

skate_1.jpg

Ha nem akarsz trükközni, csak suhanni, nem gondolni semmire, hagyni, hogy belekapjon a szél a hajadba, teljesen kikapcsolni akkor is megtalálod a számításod.

Csak próbáld ki!

suhanas_rkb.jpg

Ha pedig vágysz egy jó kis kiegészítőre, például egy táskára, akkor keress engem! :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rekaboo.blog.hu/api/trackback/id/tr4812345651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása